Vereende krachten

Een leuk nieuwtje! Jasmine, een Nederlandse verloskundige, is gekomen om ons team te versterken! Het is leuk om weer eens een nieuw gezicht te zien. Haar eerste week begon slecht met een inbraak in haar huis maar eindigde goed na 5 dagen zwangerenkliniek en ze heeft al 2 bevallingen kunnen doen. Ik hoop op een goede 8 maanden voor haar hier in Passe Catabois en ben erg blij dat ze er is. Er is altijd wat te leren als er collega’s komen, nieuwe inzichten en het delen van werkervaring, altijd goed.

Misschien herinneren jullie je hoe blij ik was met de weegschaal voor baby’s die aankwam in mei. En jullie weten zo wie zo hoe blij ik ben met de borstpompen die er zijn via het babymelkproject.
Lensky is een baby die gebruik maakte van alletwee. Hij is het eerste kind van zijn ouders en werd geboren met een laag geboortegewicht, 1.5 kg. Hij was te klein om goed aan de borst te zuigen en tijdens zijn opname bij ons deed moeder goed haar best met pompen. Dit zorgde ervoor dat de moedermelk ondanks het niet zuigen van Lensky goed op gang kwam en Lensky kreeg borstmelk via de fles. Het was een aantal dagen onduidelijk of Lensky het ‘goed zou doen’ en het was een moeilijke tijd, vooral voor zijn moeder. Na twee weken begon Lensky echt te groeien en hij woog 1.7 toen hij vier weken oud was. Gelukkig bleef hij langzaam maar zeker groeien en bij 6 weken woog hij 2.1 kg. En dronk hij rechtstreeks aan de borst! Af en toe kwam Lensky met moeder of oma om te wegen en in augustus woog hij 4 kilo bij 5 maanden. In september kwam hij niet om te wegen. Ik maak me niet ongerust, hij ‘doet het goed’.

Afgelopen vrijdag kwam oma met Lensky. Inmiddels 7 maanden oud en hij weegt ruim 5 kg. Hij heeft koorts en dat is de reden dat oma met hem komt.  Gezien zijn geschiedenis maak ik een hele hoe-ha over hoe groot hij is. Oma laat trots zien hoe Lensky al kan ‘zitten’. Ik zeg dat ik aanneem dat hij is begonnen met eten maar dat hij nog steeds aan de borst zit. Oma ontwijkt de vraag. Ik vraag nogmaals: ‘Hij zit nog steeds aan de borst?’. Na veel ontwijken komt de waarheid. Moeder heeft ontdekt dat ze al enige maanden weer zwanger is en Lensky is twee weken geleden van de borst gehaald omdat men denkt dat de melk van een zwangere moeder niet goed is voor de baby aan de borst.

Ik moet even diep ademhalen en mijn eerste reactie is ‘je maakt een grapje’. Lensky, 5 kg bij 7 maanden, na alle moeite in zijn eerste 2 maanden, van de borst af, babymelk duur om te kopen, ik zie al veel beren op zijn weg. En de reden voor zijn lage geboortegewicht is onbekend dus wie weet hoe het tweede kind van moeder wordt geboren? Ook met laag geboortegewicht? Van zwanger naar zogend en weer zwanger is geen goede basis, dat is zeker. Maar goed, de situatie is zoals het is en ik ga het hete hangijzer anticonceptie niet aanhalen. Ik spreek af dat de moeder van Lensky naar de zwangerenkliniek komt voor de controle van haar zwangerschap.En ik druk oma op haar hart dat Lensky nog best een aantal maanden aan de borst kan, de moeder zwanger is geen probleem voor de borstmelk. Elke maand borstmelk telt voor Lensky. Oma zegt dat ze dit gaan doen maar ik weet al dat dit niet gaat gebeuren.
Ik vraag dus ook dat ze bij elke rendezvous van moeder ook gaan komen met Lensky zodat we hem kunnen volgen voor dreigende ondervoeding en dus bijvoeding.

Druppel op een gloeiende plaat, paard achter de wagen spannen, dweilen met de kraan open, je kunt een paard naar water leiden maar je kunt hem niet laten drinken; er zijn dagen dat deze uitspraken toepasselijk lijken te zijn. Ik ben dus blij met de komst van Jasmine, kunnen we met vereende krachten en gedeelde visies aan het werk. Druppelen, spannen, dweilen en leiden we samen!